Toekomst met MS    
Datum augustus 2013
Uitgave 05

 
"Er kan vaak meer dan mensen denken"
Interview met José Hofstede, revalidatie-arts, revalidatiecentrum Blixembosch
Hoe schrijf je MS voluit?
MS en alcohol
Stijfheid en spasticiteit bij MS

 
“Er kan vaak meer dan mensen denken”
Interview met revalidatiearts José Hofstede

Werken dankzij begeleiding revalidatiecentrum


Voor mensen met MS is deelname aan het arbeidsproces niet vanzelfsprekend, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning is veel mogelijk. Revalidatiearts José Hofstede van revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven adviseert en begeleidt jaarlijks 100 tot 200 mensen met MS. “Wij richten ons eerst op de hulpvraag en kijken dan naar de mogelijkheden.”
 
Lees verder Lees verder
 

 
 
Hoe schrijf je MS voluit?
Multiple Sclerose, Multipele Sclerose en Multiple Sclerosis zijn een paar voorbeelden van de vele verschillende schrijfwijzen die mensen hanteren voor het voluit schrijven van de afkorting MS. Daardoor ontstaan er nogal wat misverstanden. Naast de verschillende varianten in het Nederlands gebruiken mensen ook de Engelse benaming: Multiple Sclerosis. De verschillen zijn minimaal, maar het is van belang de juiste schrijfwijze te weten voor het voluit schrijven van MS. Dat is: Multiple Sclerose. Dit is de Nederlandse benaming. De juiste schrijfwijze in het Engels is: Multiple Sclerosis.
Meer weten over de naam van de ziekte? Lees meer
 
 

 
 
MS en alcohol
Alcoholgebruik door mensen met Multiple Sclerose (MS) is geen aanrader. MS is een ziekte die te maken heeft met het immuunsysteem. Dat systeem bemoeilijkt door een afwijking de werking van het centrale zenuwstelsel. Immuuncellen vallen om nog onbekende reden het beschermlaagje (myeline) rondom de zenuwuitlopers aan waardoor deze beschadigt. De signaaloverdracht vanuit de hersenen naar andere delen van het lichaam verloopt hierdoor niet meer soepel. Verlies van zintuigen als gevoel, zicht en gehoor is de gemene deler van MS-klachten.
Alcohol heeft effect op het centraal zenuwstelsel. Een teveel aan alcohol kan zorgen voor verlies van balans, ongecontroleerde bewegingen, gebrek aan coördinatie, gebrekkige spraak en een beperkt denk- en inschattingsvermogen.
Lees meer over de combinatie MS, alcohol en medicijngebruik op www.toekomstmetms.nl
 
 

 
 
Stijfheid en spasticiteit bij MS
Bij MS kan spierstijfheid of spasticiteit optreden. U krijgt dan te maken met onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Spieren ontspannen zich bijvoorbeeld niet na het aanspannen omdat bepaalde commando’s vanuit de hersenen verdwijnen. Hierdoor kunt u krampen krijgen. Ook kunnen onverwachte bewegingen voorkomen als een spier een arm of been in een ‘onhandige’ stand trekt. Een bekend voorbeeld is het schokken van het been bij het bewegen of aanraken van de voetzool. Een volle blaas, obstipatie (verstopping) en doorligplekken kunnen deze verschijnselen versterken. Warmte en strak zittende kleding kunnen de klachten ook verergeren.
Op www.toekomstmetms.nl vindt u tips tegen stijfheid en spasticiteit.    Lees meer
 
 

 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact