Toekomst met MS    
Datum September 2013
Uitgave 06

 
Interview met Sonja de Jong, MS-verpleegkundige Hofpoortziekenhuis Woerden
“De kwaliteit van leven op peil houden, vind ik belangrijk”
Evenwicht en coördinatie
MS en seksualiteit
Uw rol als MS-patiënt

Template

 Sonja de Jong


“De kwaliteit van leven op peil houden, vind ik belangrijk”

Interview met Sonja de Jong, MS-verpleegkundige in het Hofpoortziekenhuis in Woerden.

MS en t
herapietrouw

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen met een chronische ziekte niet therapietrouw zijn. Op termijn kan dit een negatief effect hebben. MS-verpleegkundige Sonja de Jong van het Zuwe Hofpoort ziekenhuis in Woerden benadrukt het belang van therapietrouw. “Ik zie daarbij verschillende fasen: informeren, begeleiden, evalueren en motiveren.”
 
Lees verder Lees verder
 

 
 
Evenwicht en coördinatie

Lopen doen we zonder erbij na te denken. De grote hersenen bedenken eerst wat ongeveer de bedoeling is. De kleine hersenen controleren ons evenwicht en de samenwerking van spieren. Daar komen heel wat zenuwen uit de grote en de kleine hersenen bij kijken. Een verstoorde prikkelgeleiding in de hersenen – waarvan sprake is bij MS – kan voor u grote gevolgen hebben voor het voortbewegen en evenwichts- en coordinatiestoornissen veroorzaken.
Een beperking van coördinatie en evenwicht kan bij alledaagse taken voor mensen met MS lastig zijn. Misschien merkt u dat ook, bijvoorbeeld bij het inschenken van een kopje thee of als u iets wilt pakken. Mensen in uw omgeving kunnen anders reageren. Als u bijvoorbeeld ook moeilijkheden ondervindt met praten, kunnen zij zelfs denken dat u dronken bent.
Op de website www.toekomstmetms.nl vindt u een aantal handigheidjes die u kunnen helpen bij evenwichts- en coördinatiestoornissen.
Lees meer
 
 

 
 
MS en seksualiteit

Seksualiteit is over het algemeen een gevoelig onderwerp. Veel mensen vinden het moeilijk erover te praten. Iedereen kan onzeker zijn en weinig zelfvertrouwen hebben, maar vooral bij MS kunnen ten aanzien van seksualiteit verschillende factoren een rol spelen. Dan kan het juist goed zijn het onderwerp bespreekbaar te maken. MS en seks hoeven elkaar niet uit te sluiten. Het kan wel lastiger zijn als de behoefte aan seks minder wordt door MS. Dat kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke klachten, onzekerheid, maar ook door een verandering in de relatie.

Lees meer
 
 

 
 
Uw rol als patiënt

Na de diagnose MS start een nieuwe levensfase. Het leven met MS vraagt om voorbereiding. Voor een goede samenwerking met zorgverleners en het maken van keuzes voor een eventuele behandeling, hebt u informatie nodig over MS. U gaat namelijk langdurig met een behandelteam samenwerken aan de behandeling van de Multiple Sclerose. Probeer in dat team uw eigen rol goed te vervullen. Het doel van het behandelteam is eventuele klachten te bestrijden, het tempo van de MS te verlagen, complicaties te voorkomen en maximale kwaliteit van leven met Multiple Sclerose te realiseren. Een optimale verstandhouding met de arts en het MS-behandelteam is tijdens de behandeling van de Multiple Sclerose dan ook belangrijk.
Met de tips op onze website bent u in staat uw rol als patiënt goed te vervullen.
Lees meer
 
 

 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact