Toekomst met MS    
Datum Oktober 2013
Uitgave 07

 
MS en autorijden -  met aanpassingen kan vaak meer
De diagnose MS
Tips voor elke dag
Omgaan met pijn bij MS

Template
 
MS en autorijden - met aanpassingen kan vaak meer! 

Veiligheid staat voorop bij autoaanpassingen

“Luister altijd naar je lichaam”

Mensen met MS hebben soms aanpassingen in de auto nodig om veilig te kunnen rijden. Gelukkig is op dat gebied veel mogelijk. Wichert van der Mel van Bever Autoaanpassingen vertelt over de verschillende opties. “Om mensen te laten wennen aan de aanpassingen bieden wij ook rijlessen. Dat komt de veiligheid ten goede.”
 
Lees verder Lees verder
 
 
 
De diagnose MS
Op het moment dat de arts de diagnose Multiple Sclerose stelt, betekent dat voor vrijwel iedereen een schok. Je gezondheid of die van iemand uit je omgeving staat ineens in een ander daglicht en er komen veel vragen waar niet direct een antwoord op lijkt te zijn. Elk mens reageert anders als zij MS blijken te hebben. Alle emoties zijn mogelijk: boosheid, verdriet, frustratie en angst. Sommige mensen negeren na de diagnose in eerste instantie de eerste verschijnselen van Multiple Sclerose. Anderen voelen juist opluchting omdat ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn na een periode van onzekerheid en twijfel.

Dat is niet zo vreemd. Multiple Sclerose kan een ingrijpende ziekte zijn die zich vaak openbaart tussen het 20e en 40e jaar; precies de periode van studeren, kinderen krijgen, werk en carrière. Om de diagnose Multiple Sclerose te overzien, te accepteren en een plaats te geven in het leven kost tijd.

Op onze website staat uitgebreide informatie over hoe de diagnose MS wordt gesteld. Lees meer
 
 
 
 
Tips voor elke dag
Als u de diagnose MS krijgt, kan uw leven ingrijpend veranderen. U heeft eerst tijd nodig om dit nieuws te verwerken. Dan moet u wennen aan uw leven met MS en alles wat daarbij komt kijken zoals medicijnen, onderzoeken en wellicht oop enig moment aanpassingen in uw woning of auto. Er komt heel wat op u af en vooral de eerste periode kan erg zwaar zijn. MS is onvoorspelbaar, maar vaak is nog veel mogelijk. Op onze website vindt u tips die u kunnen helpen om te gaan met MS in het dagelijks leven. Lees meer
 
 
 
 
Omgaan met pijn bij MS
Pijn is er in vele soorten en iedereen heeft een eigen pijngrens. Misschien heeft u pijnaanvallen of ervaart u chronische pijn. Pijnaanvallen kunnen vaker op een dag voorkomen en variëren in tijd van enkele seconden tot een paar minuten. De oorzaak is meestal een kleine ontsteking in de zenuw waardoor deze eerder reageert op prikkels.
Bij chronische pijn gaat het meestal om een branderig, prikkelend, zeurend of kloppend gevoel dat steeds aanwezig is. De pijn neemt vaak toe als het donker wordt en bij weersveranderingen. Er zijn drie vormen van chronische pijn bij mutiple sclerose: pijnlijke prikkelingen in armen of benen, pijn in de onderrug en pijnlijke krampen door spasticiteit.
Op onze website vindt u tips die u kunnen helpen om te gaan met pijn.
Lees meer
 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact