Toekomst met MS    
Datum november 2013
Uitgave 08

 
Jelle Oosterwijk vertelt over het belang van Sport
Oorzaken van MS
MS klachten
MS en onderwijs
Template
 
Sport & Multiple Sclerose, een winnende combinatie!!
In dit artikel geeftJelle Oosterwijk zijn visie en mening en hij vertelt waarom hij sport belangrijk vindt

Multiple Sclerose is geen reden om niet aan sport te doen. Integendeel: het is bekend dat MS-patiënten die regelmatig aan sport doen, daar zowel lichamelijk als geestelijk een voordeel uit halen. Sporten verbetert de spierkracht en de algemene conditie. Het helpt bij spasticiteit, evenwichtsstoornissen, blaas- en darmstoornissen en heeft een positieve invloed op depressie en vermoeidheid als gevolg van MS. De ontspanning en nieuwe vrienden die u tijdens een sport opdoet, sterken het zelfvertrouwen. En dat geeft nieuwe energie.
 
Lees verder Lees verder
 

 
 
Oorzaken van Multiple Sclerose
Ondanks veel onderzoek zijn de precieze oorzaken van Multiple Sclerose nog steeds onbekend. Er zijn wel aanwijzigingen over factoren die een rol spelen bij het ontstaan van MS. Denk aan de omgeving, het immuunsysteem en erfelijkheid.
Multiple Sclerose komt vooral voor bij blanke mensen in Europa, Noord-Amerika en Australië. In (sub)tropische gebieden zijn er veel minder mensen met MS. Ook is inmiddels duidelijk dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van MS. En voor familieleden van mensen met MS geldt, dat zij een licht verhoogde kans hebben op het krijgen van MS.
Op onze website vindt u meer informatie over de factoren die een rol spelen bij het onstaan van MS.
Lees meer
 
 

 
 
Multiple Sclerose klachten
Er zijn twee processen die Multiple Sclerose klachten veroorzaken. Klachten kunnen ontstaan als gevolg van de ontstekingen of als gevolg van myeline- en axonbeschadiging. Myeline is een vettige stof in het zenuwstelsel die het axon omhult. Het axon is de kern van de zenuwuitloper en speelt een belangrijke rol bij de informatieoverdracht in het zenuwstelsel.
In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Bij Multiple Sclerose bevinden zich hier vaak ontstekingen die een lichte zwelling in het zenuwweefsel veroorzaken. Dit bemoeilijkt in veel gevallen de informatieoverdracht (zogenoemde prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen. Ook ontstaat er schade aan de myeline die het axon omhult. Dat is het moment waarop u Multiple Sclerose klachten krijgt. Zo’n ontstekingsperiode heeft verschillende namen: een ‘relaps’, een ‘exacerbatie’, een ‘terugval’ of een ‘schub’. Meestal komt de ontsteking na enkele weken tot rust.
Het zenuwweefsel en de myeline kunnen herstellen waardoor de informatieoverdracht tussen de verschillende zenuwcellen verbetert. U kunt zich voorstellen dat naarmate er zich meer ontstekingen voordoen op dezelfde plek de beschadiging van de myeline ernstiger wordt. Dit betekent dat de myeline zich uiteindelijk niet meer kan herstellen. Dan is er blijvende schade in de vorm van een litteken in het zenuwweefsel. Uiteindelijk beschadigt dan ook het axon en kunnen de zenuwuitlopers verloren gaan.
Lees meer
 
 

 
 
MS en onderwijs
Multiple Sclerose is een ziekte die zich relatief vroeg in het leven openbaart. Het is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Ook jonge kinderen kunnen de diagnose MS krijgen. Zij moeten dan een chronische ziekte combineren met school. Veel scholen hebben kennis van kinderziekten en lichamelijke aandoeningen, maar begeleiding van kinderen met MS is een stuk lastiger.
Het verloop van de ziekte is voor elke patiënt anders. Dat maakt de begeleiding van een leerling met MS moeilijker. De ene leerling met Multiple Sclerose kan bijvoorbeeld behoefte hebben aan wat meer tijd voor een toets, terwijl een andere leerling met MS een goede toegang tot de school nodig heeft.
Lees meer
 
 

 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact