Toekomst met MS    
Datum December 2013
Uitgave 09

 
Dr. Frequin: "MS-zorg is altijd maatwerk"
MS en het centraal zenuwstelsel
Can Do-weekenden van het Nationaal MS Fonds
Wat betekent MS voor uw vrienden en familie?
MS en zwangerschap

Template
 
"Langer mobiel en minder handicaps bij vroege therapie"
“MS-zorg is altijd maatwerk”
Steeds meer studies1-9* laten zien dat vroege therapie bij mensen met MS een gunstig effect heeft. Dr. S.T.F.M. (Stephan) Frequin van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein constateert dat vroegtijdig behandelen terrein wint. “Het beloop van MS is de laatste jaren sterk veranderd. We willen de omslag naar de secundair progressieve fase zo lang mogelijk uitstellen of voorkomen.”

*Voor referenties zie het volledige artikel.
 
Lees verder Lees verder
 

 
 
Multiple Sclerose en het centraal zenuwstelsel
Veel mensen denken dat multiple sclerose een spierziekte is, maar het is een ziekte die te maken heeft met het centrale zenuwstelsel. Om te kunnen begrijpen wat de effecten zijn van MS op het lichaam, geven wij u graag eerst wat meer inzicht in de de functie van het zenuwstelsel.
Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en vormt het besturingssysteem van het lichaam. Het stelsel speelt een belangrijke rol bij het coördineren van allerlei bewuste en onbewuste activiteiten. Denk daarbij aan bewuste activiteiten als bewegen, spreken, denken en onthouden, maar ook aan onbewuste activiteiten (reflexen) zoals het terugtrekken van uw hand als u uzelf ergens aan brandt. Via het zenuwstelsel kunnen we prikkels van buitenaf waarnemen en zijn we in staat om te zien, te horen, te ruiken, te proeven en te voelen. Bij mensen met MS zijn deze prikkels niet altijd vanzelfsprekend omdat Multiple Sclerose van invloed is op het centrale zenuwstelsel.
Op onze website vindt u meer informatie over de relatie tussen MS en het centrale zenuwstelsel.
Lees meer
 
 

 
 
Can Do weekenden van het Nationaal MS Fonds
Door het Nationaal MS Fonds wordt in samenwerking met medisch psychiatrisch centrum PsyToBe, het CAN DO behandelprogramma georganiseerd. Dit is een intensief weekend waarin mensen met MS, alleen of met hun partner aan de slag gaan met concrete doelstellingen om zo regie in eigen hand te nemen. Leren kijken naar mogelijkheden is het motto. Er liggen kansen te wachten voor mensen met MS. Kansen op bijvoorbeeld de gebieden van kwaliteit van leven, op de arbeidsmarkt, gezinsleven en beweging. Mensen met MS moeten weer vertrouwen krijgen in hun lichaam en in zichzelf, zowel op fysiek als op cognitief gebied. Acceptatie speelt hierin een belangrijke rol. Leren kijken naar hun mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden.
Na afloop van haar Can Do weekend zei één avn de deelnemers: 
“Ik kwam binnen als patiënt en ga naar huis als mens”Kijk op de website van het Nationaal MS Fonds

Let op: als u op de link klikt, verlaat u de website van Biogen Idec. Biogen Idec is niet verantwoordelijke voor de website waar u naar toe gaat.
 
 

 
 
Wat betekent MS voor uw vrienden en familie?
De diagnose Multiple Sclerose betekent een grote schok. Dat is niet zo vreemd, want uw gezondheid staat ineens in een ander daglicht. Wat betekent MS voor mijn toekomst? De diagnose overzien, accepteren en een plaats geven in uw leven kost tijd. Uw familie en vrienden hebben ook tijd nodig om de diagnose te verwerken. Dit verwerkingsproces kan zich op verschillende manieren uiten in uw omgeving. Elk mens reageert anders na de diagnose Multiple Sclerose. Alle emoties zijn mogelijk. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat iedereen anders reageert op schokkende gebeurtenissen.
Lees meer
 
 

 
 
MS en zwangerschap
Multiple Sclerose en zwangerschap hoeven elkaar absoluut niet uit te sluiten. MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat u gemiddeld minder last heeft van Multiple Sclerose tijdens de zwangerschap. In die periode is de kans op schubs wat minder. Deze neemt in de eerste drie maanden na de bevalling weer toe. MS hoeft dus geen reden te zijn om een zwangerschap uit te sluiten. Ook borstvoeding is mogelijk met Multiple Sclerose. Gebruikt u medicatie? Overleg dan eerst met uw neuroloog wat de mogelijkheden zijn voor een zwangerschap. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als u borstvoeding wilt geven terwijl u medicatie gebruikt, is het ook verstandig vooraf te overlegggen met uw neuroloog.
Meer over MS, zwangerschap en kinderen leest u op onze website.
Lees meer
 
 

 
 
Template  
Biogen Idec wenst iedereen prettige feestdagen en een gelukkig 2014!
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact