Toekomst met MS    
Datum Januari 2014
Uitgave 01

 
"De invloed van MS op het denkvermogen"
Een interview met neurowetenschapper Hanneke Hulst
Wat is MS?
Wat betekent MS voor uw partner?
Gevoelsstoornissen

Template
 
De invloed van MS op het denkvermogen

“Informatie kan soms iets vertraagd doordringen”
MS kan invloed hebben op geheugen, aandacht en concentratie, wat tezamen wel wordt aangeduid als cognitie. Je kunt bijvoorbeeld wat 'trager' worden, omdat je informatie iets minder snel verwerkt. Hanneke Hulst is neurowetenschapper aan het Amsterdamse VUmc en doet daar ook promotieonderzoek naar het effect van MS op cognitie. Ze kan er heel boeiend over vertellen.

Lees verder Lees verder
 

 
 
Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is géén spierziekte zoals mensen vaak denken.

Auto-immuunziekte
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties. Een kenmerk van een auto-immuunziekte is dat het systeem eigenlijk iets te goed werkt omdat het ook antistoffen gaat aanmaken tegen de eigen weefsels. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en tast het de beschermlaag (myeline) van zenuwuitlopers aan. Hierdoor kunt u allerlei klachten ervaren zoals vermoeidheid, gevoelsstoornissen of stijfheid.
Op onze website vindt u meer informatie over MS en de verschillende vormen ervan.

Lees meer
 
 

 
 
Wat betekent MS voor uw partner?

De diagnose multiple sclerose brengt nieuwe onzekerheden voor de toekomst. Dat geldt voor u, maar ook zeker voor uw partner. Onzekerheden kunnen gepaard gaan met gevoelens van schrik, angst, woede en verdriet. Uw partner heeft ook tijd nodig om de diagnose te accepteren en weer plezier in het leven te krijgen.
Na de diagnose kan uw partner een gevoel van machteloosheid voelen. Hij of zij moet toezien hoe u lijdt. U kunt zich voorstellen dat die machteloosheid een uitweg zoekt in boosheid, verdriet of angst. Uw partner kan die gevoelens maar op twee mensen richten: op u of op zichzelf.

Ook voor uw omgeving is acceptatie van uw diagnose een pijnlijk proces. Het kan betekenen dat uw partner u probeert te ontzien en bijvoorbeeld gevoelige onderwerpen (seks, sport, carrière) ontwijkt. U kunt hierdoor het gevoel krijgen dat uw partner u niet serieus neemt. Dat kan ertoe leiden dat u uit elkaar groeit. Het is belangrijk om aandacht voor elkaars vraagstukken en emoties te hebben.

Op onze website vindt u tips die u en uw partner kunnen helpen.

Lees meer
 
 

 
 
Gevoelsstoornissen

Multiple Sclerose veroorzaakt klachten doordat het beschermlaagje (myeline) van de zenuwuitlopers beschadigd raakt. Myeline zorgt voor de informatieoverdracht. Als myeline als gevolg van de MS beschadigt, verloopt de informatieoverdracht niet meer soepel en kunnen gevoelsstoornissen ontstaan.

Bij gevoelsstoornissen merkt u dat het gevoel (de ‘tastzin’) in delen van uw huid verandert in een prikkelende, branderige of gevoelloze sensatie. Sommige mensen omschrijven dit als een ‘vreemd gevoel’ of als een ‘band’ om hun buik of knie. Anderen spreken van een soort elektrische schok langs hun rug, armen en soms benen wanneer ze hun nek naar voren buigen (het zogenoemde teken van Lhermitte). Meestal verlopen deze verschijnselen in pieken en dalen. Naarmate de MS voortschrijdt, kunnen de perioden met gevoelsstoornissen langer worden. Het is dan mogelijk dat lopen, schrijven of bijvoorbeeld knopen dicht maken niet meer gaat zoals u wilt.

Op onze website vindt u tips en informatie over hulpmiddelen bij gevoelsstoornissen.

Lees meer
 
 

 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact