Toekomst met MS    
Datum Maart 2014
Uitgave 03

 
'Geluk hebben en je lichaam uitdagen'
Interview met Gerrit Bouhuis, winnaar van de DreaMS Award 2013
'Op mijn paard ontsnap ik aan mijn lichaam'
Interview met Lilian Flanderijn, winnaar van de DreaMS Award 2013
Symptomen van MS
Emoties
Warmte-intolerantie

Template  
 
"Geluk hebben en je lichaam uitdagen"
Sinds Gerrit Bouhuis weet dat hij MS heeft, is hij steeds fanatieker gaan sporten. Inmiddels loopt, zwemt en fietst hij complete triatlons. Hij was één van de twee winnaars van de DreaMS Award 2013. Bouhuis vindt dat hij vooral geluk heeft een milde vorm van MS te hebben. De reactie van het MS-fonds: “De prijs is dik verdiend, want je haalt eruit wat erin zit”. 
Lees meer
 
 

Template  
 
“Op mijn paard ontsnap ik aan mijn lichaam”
Ze heeft moeite met lopen en verplaatst zich vaak per scootmobiel, maar het liefst zit Lilian Flanderijn op haar paard. Dan kan ze haar ziekte en beperkingen even vergeten en voelt ze zich zweven – als in een droom. Ze wilde graag een paardentrailer voor haar trainingen en wedstrijden. Die kreeg ze, als gedeeld winnaar van de DreaMS Award 2013.
Lees meer
 
 

 
 
Symptomen van MS
Bij MS is er sprake van een verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel. Dit kan uiteenlopende klachten en symptomen in het lichaam veroorzaken. De ernst en verschillende soorten klachten kunnen zeer uiteenlopen. De plaats in het centrale zenuwstelsel waar de MS-ontstekingen zich voordoen en waar de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS- klachten die u heeft. Ontstekingen als gevolg van MS kunnen zich ook voordoen zonder dat er MS-klachten optreden. De huidige MS-behandelingen zijn er op gericht om de ontsteking in het centrale zenuwstelsel tegen te gaan en daarmee beschadiging, verlies van zenuwuitlopers en uiteindelijk littekenvorming te voorkomen.  Lees meer
 
 

 
 
Emoties
Mensen met MS kunnen te maken krijgen met depressiviteit. Dat uit zich in een abnormale depressieve stemming die gepaard gaat met het verlies van plezier in vrijwel alle activiteiten. Is dit gevoel er bijna de hele dag gedurende minimaal twee weken? Dan kan er sprake zijn van een depressie.
Omdat MS kleine beschadigingen kan geven in de hersenen, kan een depressie daar een gevolg van zijn. Vaker hebben de klachten te maken met het leren omgaan met MS. Ook mensen met een ogenschijnlijke opgewekte stemming kunnen depressieve gevoelens hebben. Op onze website vindt u informatie over (de behandeling van) depressieve gevoelens en het omgaan met emoties.
Lees meer
 
 

 
 
Warmte-intolerantie
Warmte kan MS-klachten verergeren. Mensen met MS kunnen warmte daarom vaak niet verdragen. We noemen dat warmte-intolerantie of thermosensitiviteit. Misschien krijgt u ook meer MS-klachten als u in de zon zit, een sauna bezoekt of zwemt in warm water. Ook een verhoogde lichaamstemperatuur door koorts kan de klachten verergeren. In een warme omgeving kunnen mensen met MS last krijgen van moeheid en/of een zwaar en krachteloos gevoel in de armen of benen. Meestal gaan de klachten weer over na enkele uren rust in een koele omgeving of na een koel bad. Er zijn ook mensen met MS die juist slechter functioneren en meer klachten krijgen in een koude of vochtige omgeving.
De invloed van het klimaat op de Multiple Sclerose is niet bekend. Houdt u daarom goed in de gaten wanneer uw klachten plotseling veranderen. Dan kunt u wellicht maatregelen nemen. Iedereen reageert anders en het is belangrijk altijd goed naar uw lichaam te luisteren.
Lees meer
 
 

 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact