Toekomst met MS    
Datum April 2014
Uitgave 04

 
Oefentherapie
Oorzaken van MS
MS en zwangerschap
Stijfheid of spasticiteit
 
Template
 
Oefentherapie (Cesar / Mensendieck)
Oefentherapie (Cesar / Mensendieck) is een therapievorm, die veelal werkt vanuit veelvoorkomende situaties uit het dagelijks leven. U kunt hierbij denken aan persoonlijke verzorging, huishoudelijke en werk- of hobbygerichte handelingen. Daarnaast kijken we welke oefeningen de spierkracht, de coördinatie of de ontspanning kunnen verbeteren. Het geven van advies over diverse handelingen is ook een belangrijk onderdeel van de therapie.

Voor MS patiënten kan oefentherapie bijdragen aan een goede balans tussen inspanning en ontspanning en het (her)kennen van de grenzen van het lichaam. Het maakt daarbij niet uit welke klachten of beperkingen u hebt.

Een artikel geschreven door Martine de Jong, oefentherapeut bij FysioFriso in Leeuwarden.  
 
Lees verder Lees verder
 
 
 
Oorzaken van MS
Ondanks veel onderzoek zijn de precieze oorzaken van Multiple Sclerose nog steeds onbekend. Er zijn wel aanwijzigingen over factoren die een rol spelen bij het ontstaan van MS. Denk aan de omgeving, het immuunsysteem en erfelijkheid.
Multiple Sclerose komt vooral voor bij blanke mensen in Europa, Noord-Amerika en Australië. In (sub)tropische gebieden zijn er veel minder mensen met MS. Ook is inmiddels duidelijk dat het immuunsysteem een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van MS. En voor familieleden van mensen met MS geldt, dat zij een licht verhoogde kans hebben op het krijgen van MS.
Op onze website vindt u meer informatie over de factoren die een rol spelen bij het onstaan van MS. Lees meer
 
 
 
 
MS en zwangerschap
Multiple Sclerose en zwangerschap hoeven elkaar absoluut niet uit te sluiten. MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan het zijn, dat u minder last heeft van uw Multiple Sclerose. In die periode is de kans op schubs wat minder. Deze neemt in de eerste drie maanden na de bevalling weer toe. MS hoeft dus geen reden te zijn om een zwangerschap uit te sluiten. Ook borstvoeding is mogelijk met Multiple Sclerose. Gebruikt u medicatie? Overleg dan eerst met uw neuroloog wat de mogelijkheden zijn voor een zwangerschap. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als u borstvoeding wilt geven, terwijl u medicatie gebruikt, is het ook verstandig vooraf te overlegggen met uw neuroloog. Lees meer
 
 
 
 
Stijfheid of spasticiteit
Bij MS kan spierstijfheid of spasticiteit optreden. U krijgt dan te maken met onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Spieren ontspannen zich bijvoorbeeld niet na het aanspannen, omdat bepaalde commando’s vanuit de hersenen verdwijnen. Hierdoor kunt u krampen krijgen. Ook kunnen onverwachte bewegingen voorkomen als een spier een arm of been in een ‘onhandige’ stand trekt. Een bekend voorbeeld is het schokken van het been bij het bewegen of aanraken van de voetzool. Een volle blaas, obstipatie (verstopping) en doorligplekken kunnen deze verschijnselen versterken. Warmte en strak zittende kleding kunnen de klachten ook verergeren. Lees meer
 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact