Toekomst met MS    
Datum Juni 2014
Uitgave 06

 
MS beter monitoren dankzij 'MRI guided treatment' 
Het stellen van de diagnose MS
MS en vakantie
Blaas- en darmproblemen bij MS
 
MS beter monitoren dankzij ‘MRI guided treatment’
Dr. Gerald Hengstman
Om de definitieve diagnose multiple sclerose te stellen, maken neurologen gebruik van MRI-scans. Daarna krijgen mensen met MS vaak alleen een MRI-scan als er iets in het ziektebeeld verandert. Toch kan het zinvol zijn vaker MRI-scans te maken. Deze zogenoemde MRI guided treatment kan de neuroloog en de patiënt bijvoorbeeld helpen bij de keuze voor een bepaalde behandeling. Dr. Gerald Hengstman, neuroloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, beantwoordt vragen over deze relatief nieuwe manier van monitoren.
 
Lees verder Lees verder
 
 
 
Het stellen van de diagnose

Er is nog geen test waarmee direct te zien is of iemand Multiple Sclerose heeft of welke soort. Door allerlei ogenschijnlijk vage klachten is het stellen van de diagnose meestal een lange weg van verschillende medische onderzoeken. De ziektegeschiedenis, de symptomen en klachten spelen daarbij een belangrijke rol.
Op onze website vindt u een schematische weergave van het stellen van de diagnose en informatie over verschillende onderzoeken.

Lees meer

 
 
 
 
Vakantie en MS

Vakantie en Multiple Sclerose gaan met een goede voorbereiding prima samen. Tijdens een vakantie wil iedereen heerlijk ontspannen en genieten. Dat gaat het beste als u tijdens een vakantie niet steeds tegen de beperkingen van de MS aanloopt.
Wilt u vakantie en MS in goede harmonie combineren? Zet dan van te voren een paar dingen op een rijtje ter voorbereiding. Welke activiteiten wilt u bijvoorbeeld ondernemen? Welke invloed heeft het weer op de MS? Hoe toegankelijk is de locatie? Het is goed om van tevoren over deze en andere zaken na te denken.
Op onze website staan tips voor een onbezorgde vakantie met MS.

Lees meer

 
 
 
 
Blaas- en darmproblemen

Plasproblemen bij mensen met Multiple Sclerose ontstaan doordat de blaas en/of de sluitspier van de plasbuis niet goed meer werkt. U kunt zich voorstellen wat er mis kan gaan als u minder controle heeft over uw blaas. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn. De één heeft moeite om te beginnen met plassen, terwijl de ander niet volledig kan uitplassen zodat er resturine in de blaas achter blijft (retentieklachten). Ook kan het voorkomen dat het plassen direct op gang komt bij de eerste signalen van een voller wordende blaas.

Een verminderde controle over de ontlasting komt minder vaak voor bij mensen met MS. Als mensen met Multiple Sclerose minder lopen, hebben zij vaak wel klachten over verstopping (obstipatie). Het moeilijk ophouden van de ontlasting na de eerste aandrang komt weinig voor als Multiple Sclerose klacht.
Medicatie, hulpmiddelen of fysiotherapie kunnen uitkomst bieden bij blaasproblemen. Bij darmproblemen kan een dieet helpen. Meer informatie daarover vindt u op onze website.   

Lees meer

 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact