Toekomst met MS    
Datum Oktober 2014
Uitgave 08

 
Sylvia Hollanders, MS-verpleegkundige, vertelt over gezamenlijk en toch individueel bewegen
Vroege behandeling bij MS
MS en onderwijs
Klachten bij MS
Recept: salade met kruidige kipfilet
Template
 
TopSupport fysio beweegprogramma voor MS-patiënten
Individueel sporten voor een aantal mensen tegelijk
Veel MS-patiënten hebben behoefte aan een bewegingsprogramma dat op hun behoeften is afgestemd. Op initiatief van MS-verpleegkundige Sylvia Hollanders van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop/Eindhoven wordt een dergelijk programma sinds 2010 in Eindhoven aangeboden. Sylvia Hollanders en sportcoach Tom Lumens vertellen over het hoe en waarom. “Ook het onderlinge contact wordt heel waardevol gevonden.”
 
Lees verder
 
 
 
Langer mobiel en minder handicaps bij vroege therapie
“MS-zorg is altijd maatwerk”
"Steeds meer studies laten zien dat vroege therapie bij mensen met MS een gunstig effect heeft." Dr. S.T.F.M. Frequin van het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht constateert dat vroegtijdig behandelen terrein wint. “Het beloop van MS is de laatste jaren sterk veranderd. We willen de omslag naar de secundair progressieve fase zo lang mogelijk uitstellen of voorkomen.”
Op de website kunt u het hele artikel van Dr. Frequin lezen. Lees meer
 
 
 
 
MS en onderwijs
Multiple Sclerose openbaart zich meestal relatief vroeg in het leven. Op jonge tot volwassen leeftijd is MS één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Jongere kinderen die MS krijgen, moeten de aandoening zien te combineren met school.
Veel scholen hebben wel kennis over kinderziektes en lichamelijke aandoeningen, maar vaak weten zij veel minder over MS. Het verloop van de MS en de situatie is voor iedereen anders, waardoor de begeleiding van een leerling steeds verschillend is. De ene leerling met Multiple Sclerose heeft bijvoorbeeld meer tijd nodig voor een toets, terwijl een andere leerling met MS een goede toegang tot de school nodig heeft.
Een goede samenwerking met de school kan de begeleiding en educatie van uw kind ten goede komen. Meer daarover leest u op onze website. Daar kunt u ook de handleiding ‘MS en onderwijs’ van de stichting MS Research downloaden. Lees meer
 
 
 
 
Klachten bij MS
Er zijn twee processen die Multiple Sclerose klachten veroorzaken. Klachten kunnen ontstaan als gevolg van de ontstekingen of als gevolg van myeline- en axonbeschadiging. Myeline is een vettige stof in het zenuwstelsel die het axon omhult. Het axon is de kern van de zenuwuitloper en speelt een belangrijke rol bij de informatieoverdracht in het zenuwstelsel.
In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Bij Multiple Sclerose bevinden zich hier vaak ontstekingen die een lichte zwelling in het zenuwweefsel veroorzaken. Dit bemoeilijkt in veel gevallen de informatieoverdracht (zogenoemde prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen. Ook ontstaat er schade aan de myeline die het axon omhult. Dat is het moment waarop u Multiple Sclerose klachten krijgt. Zo’n ontstekingsperiode heeft verschillende namen: een ‘relaps’, een ‘exacerbatie’, een ‘terugval’ of een ‘schub’. Meestal komt de ontsteking na enkele weken tot rust.
Het zenuwweefsel en de myeline kunnen herstellen waardoor de informatieoverdracht tussen de verschillende zenuwcellen verbetert. U kunt zich voorstellen dat naarmate er zich meer ontstekingen voordoen op dezelfde plek de beschadiging van de myeline ernstiger wordt. Dit betekent dat de myeline zich uiteindelijk niet meer kan herstellen. Dan is er blijvende schade in de vorm van een litteken in het zenuwweefsel. Uiteindelijk beschadigt dan ook het axon en kunnen de zenuwuitlopers verloren gaan. Lees meer
 
 
 
 
Recept: Salade met kruidige kipfilet
Op de website Toekomst met MS staat een groot aantal lekkere recepten. Er staan een uitleg bij hoe ze klaar moeten worden gemaakt. Deze keer een recept uit het kookboek van Astrid Slettenaar: salade met kruidige kipfilet. Lees meer
 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact