Toekomst met MS    
Datum November 2014
Uitgave 09

 
Ingrid Putman, MS-verpleegkundige, vertelt over Mindfullness
MS en het centraal zenuwstelsel
MS en seksualiteit
Evenwicht en coördinatie
Recept: fruit- en notensalade met balsamicovinaigrette
Template
 
Mindfullness, a way of living!
Ik zit achter mijn laptop met een kop thee ernaast. Buiten raast de wind om het huis en klettert de regen op de ramen. Wat een snertweer denk ik, echt weer om lekker binnen bij ´t haardvuur te lezen of zoals op dit moment, met mijn laptop waarop ik ijverig aan het tikken ben. Straks nog de boodschappen doen; dan toch maar even de paraplu mee. Al hoef ik maar een klein stukje van de auto naar de winkel te lopen. Maar toch… nu blijft in ieder geval mijn haar nog een beetje in model.

Ingrid Putman, MS-verpleegkundige, vertelt over mindfullness.
 
Lees verder Lees verder
 
 
 
MS en het centraal zenuwstelsel
Veel mensen denken dat multiple sclerose een spierziekte is, maar het is een ziekte die te maken heeft met het centrale zenuwstelsel. Om te kunnen begrijpen wat de effecten zijn van MS op het lichaam, geven wij u graag eerst wat meer inzicht in de de functie van het zenuwstelsel.
Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en vormt het besturingssysteem van het lichaam. Het stelsel speelt een belangrijke rol bij het coördineren van allerlei bewuste en onbewuste activiteiten. Denk daarbij aan bewuste activiteiten als bewegen, spreken, denken en onthouden, maar ook aan onbewuste activiteiten (reflexen) zoals het terugtrekken van uw hand als u uzelf ergens aan brandt. Via het zenuwstelsel kunnen we prikkels van buitenaf waarnemen en zijn we in staat om te zien, te horen, te ruiken, te proeven en te voelen. Bij mensen met MS zijn deze prikkels niet altijd vanzelfsprekend omdat Multiple Sclerose van invloed is op het centrale zenuwstelsel.
Op onze website vindt u meer informatie over de relatie tussen MS en het centrale zenuwstelsel.  Lees meer
 
 
 
 
MS en seksualiteit
Seksualiteit is over het algemeen een gevoelig onderwerp. Veel mensen vinden het moeilijk erover te praten. Iedereen, maar vooral als je MS hebt, kan onzeker zijn en weinig zelfvertrouwen hebben. Dan kan het juist goed zijn het onderwerp bespreekbaar te maken. MS en seks hoeven elkaar niet uit te sluiten. Het kan wel lastiger zijn als de behoefte aan seks minder wordt door MS. Dat kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke klachten, onzekerheid, maar ook door een verandering in de relatie.  Lees meer
 
 
 
 
Evenwicht en coördinatie
Lopen doen we zonder erbij na te denken. De grote hersenen bedenken eerst wat ongeveer de bedoeling is. De kleine hersenen controleren ons evenwicht en de samenwerking van spieren. Daar komen heel wat zenuwen uit de grote en de kleine hersenen bij kijken. Een verstoorde prikkelgeleiding in de hersenen – waarvan sprake is bij MS – kan voor u grote gevolgen hebben voor het voortbewegen en evenwichts- en coördinatiestoornissen veroorzaken.
Een beperking van coördinatie en evenwicht kan bij alledaagse taken voor mensen met MS lastig zijn. Misschien merkt u dat ook, bijvoorbeeld bij het inschenken van een kopje thee of als u iets wilt pakken. Mensen in uw omgeving kunnen anders reageren. Als u bijvoorbeeld ook moeilijkheden ondervindt met praten, kunnen zij zelfs denken dat u dronken bent.
Op onze website vindt u een aantal handigheidjes die u kunnen helpen bij evenwichts- en coördinatiestoornissen. Lees meer
 
 
 
 
Recept: fruit- en notensalade met balsamicovinaigrette
Op de website Toekomst met MS staat een groot aantal lekkere recepten. Er staan een uitleg bij hoe ze klaar moeten worden gemaakt. Deze keer een recept uit het kookboek van Astrid Slettenaar: fruit- en notensalade met balsamicovinaigrette.  Lees meer
 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact