Toekomst met MS    
Datum Maart 2015
Uitgave

03                       


 
MS Motion sponsor wandel- en hardloop evenement op 18 april
MS Blog van Tessa: Feest! Of voor mij toch niet?
Wat is MS?
MS symptoom: warmte-intolerantie
Recept: Quiche (hartige taart)
 
 
MS Motion 2015: doe mee op 18 april!

Template Op 18 april kleurt het Groene Hart van Nederland Oranje. Het Nationaal MS Fonds organiseert op deze dag voor de tweede keer, na het grote succes van vorig jaar, MS Motion, een wandel- en hardloopevenement om geld op te halen voor MS onderzoek. MS Motion is in Nederland het grootste sportieve evenement dat speciaal voor de chronische ziekte Multiple Sclerose wordt georganiseerd.

Klik op Lees meer om het interview met Astrid Hussaarts van het Nationaal MS Fonds te lezen.
Direct aanmelden kan via de website MS Motion.

 
Lees meer  Lees verder
 
 
 
Maandelijkse blog van Tessa - Feest! Of voor mij toch niet?

TemplateTessa maakt maandelijks een blog. Deze blogs zullen in de nieuwsbrief en op de website van Toekomst met MS worden geplaatst. 

In haar derde blog vertelt Tessa over het afscheidsfeest van haar vriendin, die een aantal maanden op reis gaat. Het wordt feest. In de hoofdstad zullen ze dineren en daarna het glas heffen op mijn vriendin; ‘de Onmisbare’. Zij vertrekt voor ’n bijzondere reis, minstens ’n half jaar, naar den verre. Reden genoeg voor een afscheids-festijn. Maar is het voor mij eigenlijk wel zo fijn?...

Klik op Lees verder voor de blog van Tessa

 
Lees verder Lees verder
 
 
 
 
Wat is MS?
Multiple Sclerose (MS) is op jonge tot volwassen leeftijd één van de meest voorkomende chronische aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Het is géén spierziekte zoals mensen vaak denken.
Auto-immuunziekte
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties. Een kenmerk van auto-immuunziekte is dat dit systeem eigenlijk iets te goed werkt, omdat het ook antistoffen gaat aanmaken tegen de eigen weefsels. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en tast het de beschermlaag van zenuwuitlopers (myeline) aan. Hierdoor kunt u allerlei klachten ervaren zoals vermoeidheid, gevoelsstoornissen of stijfheid.
Op onze website vindt u meer informatie over MS en de verschillende vormen ervan. U kunt hier ook een video bekijken met Dr. Bouma van het Tergooi Ziekenhuis over de verschillende vormen van MS en wat een MS aanval is. Lees meer
 
 
 
 
 
MS en emoties
Multiple Sclerose kan de simpelste taken moeilijk maken. Aankleden, schrijven, praten of sporten: er zijn perioden dat dit door de MS-klachten niet meer lukt. Soms verdwijnt zo’n vaardigheid zelfs voorgoed. Het gevaar dreigt dan, dat het gevoel van eigenwaarde daaronder lijdt.
Het lijkt dan ook verstandig om uw eigenwaarde te laten afhangen van andere, wellicht diepere zaken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de kern is waar: u bent méér dan een lichaam dat Multiple Sclerose heeft. De één is de onvervangbare moeder van haar kinderen, de ander een leuke oom, een gekoesterde zoon, weer een ander een hartsvriendin. Eigenlijk hebt u voor al uw dierbaren een waarde, die weinig te maken heeft met uw zelfredzaamheid of Multiple Sclerose. Uw partner is tenslotte niet van u gaan houden, omdat u zo goed uw veters kon strikken. Maar om uw gevoel voor humor, uw kijk op de wereld en... uw zelfrespect. In dat laatste zit iets heel bijzonders: mensen die zichzelf waarderen om wie ze zijn in plaats van wat ze zijn, oogsten veel meer waardering van hun omgeving.
Accepteren dat u MS hebt, is ongetwijfeld het moeilijkste wat er is. Hoe gaat iemand om met het acceptatieproces en de emoties die daarbij horen? Lees meer
 
 
 
 
 
MS symptoom: warmte-intolerantie
Warmte kan Multiple Sclerose-klachten verergeren. Mensen met MS kunnen warmte daarom meestal niet verdragen. We noemen dat: warmte-intolerantie of thermosensitiviteit. Misschien krijgt u ook meer MS-klachten als u in de zon zit, een sauna bezoekt of zwemt in warm water. Ook een verhoogde lichaamstemperatuur door koorts kan de klachten verergeren. In een warme omgeving kunnen mensen met MS last krijgen van moeheid en/of een zwaar en krachteloos gevoel in de armen of benen. Meestal gaan de klachten weer over na enkele uren rust in een koele omgeving of na een koel bad. Er zijn ook mensen met MS die juist slechter functioneren en meer klachten krijgen in een koude of vochtige omgeving.
De invloed van het klimaat op de Multiple Sclerose is niet bekend. Houdt u daarom goed in de gaten wanneer uw klachten plotseling veranderen. Dan kunt u wellicht maatregelen nemen. Iedereen reageert anders en het is belangrijk altijd goed naar uw lichaam te luisteren.
Op onze website vindt u praktische tips voor het omgaan met warmte-intolerantie. Lees meer
 
 
 
 
 
Recept: hartige taart (quiche)
Deze quiche met ham en champignons is lekker en niet moeilijk. In deze quiche zitten vrij weinig ingrediënten. Er is wel een bakvorm voor nodig. Er zijn speciale quiche vormen van metaal en glas en die hebben een lage opstaande rand. Serveer er een groene salade bij. Eet smakelijk!  Lees meer
 
 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Idec International BV | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact