Toekomst met MS    
Datum April 2015
Uitgave 04

 
Blog van Tessa: "Uitslag van mijn scan, kan of wil ik daar op bouwen?"
Doe mee met het onderzoek naar ervaringen van mensen met MS!
Het stellen van de diagnose
Behandeling acute verslechtering
MS klachten - gevoelsstoornissen
Recept: Souvlaki met Griekse salade
Template
 
MS blog van Tessa: "Uitslag van mijn scan, kan of wil ik daar op bouwen?"
Iedere maand schrijft Tessa een blog voor de website en de nieuwsbrief Toekomst met MS. Eerdere blogs van Tessa zijn te vinden op de website onder Nieuws en services. Deze maand schrijft Tessa over de uitslag van de MRI-scan.
Ik voel me niet gespannen. Of stiekem toch?...
“Wat verwacht je van morgen?”, vraagt Flo. Mijn krachtige vriendin die heldere en realistische analyses niet schuwt. Oei, moet dit nu nog?... Na alles wat er tijdens dit galgenmaal al besproken is? Mijn rijst en wok met kip en oestersaus waren juist zo gezellig gelukt. Eerst nog ’n hapje, dat geeft bedenktijd. Ik 'verwacht' eigenlijk helemaal niks. Ik 'hoop' slechts. Dat heeft bijna tien jaar grillige ziekte mij ondertussen wel geleerd.
Lees verder Lees verder
 
 
 
Doe mee! Onderzoek naar ervaringen van mensen met MS
Vanuit de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar ervaringen van mensen met MS. Voor dit onderzoek wordt aan deelnemers gevraagd eenmalig een internetvragenlijst in te vullen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar vermoeidheid, omgang met emoties, de frequentie van informatie zoeken, verandering in geheugen- en concentratievermogen of sociale gevolgen. Ook wordt onderzocht hoe mensen het beste kunnen worden geinformeerd over klachten waar mensen met MS mee te maken zouden kunnen krijgen. Lees meer over dit onderzoek
 
 
 
 
Het stellen van de diagnose MS
Er is nog geen test waarmee direct te zien is of iemand Multiple Sclerose heeft of welke soort. Door allerlei ogenschijnlijk vage klachten is het stellen van de diagnose meestal een lange weg van verschillende medische onderzoeken. De ziektegeschiedenis, de symptomen en klachten spelen daarbij een belangrijke rol.
Op onze website Toekomst met MS vindt u een schematische weergave van het stellen van de diagnose en informatie over verschillende onderzoeken. Lees meer
 
 
 
 
Behandeling van een acute verslechtering bij MS
Er is nog geen test waarmee direct te zien is of iemand Multiple Sclerose heeft of welke soort. Door allerlei ogenschijnlijk vage klachten is het stellen van de diagnose meestal een lange weg van verschillende medische onderzoeken. De ziektegeschiedenis, de symptomen en klachten spelen daarbij een belangrijke rol.
Op www.toekomstmetms.nl vindt u een schematische weergave van het stellen van de diagnose en informatie over verschillende onderzoeken. Lees meer
 
 
 
 
MS klacht - gevoelsstoornissen
Multiple Sclerose veroorzaakt klachten doordat het beschermlaagje (myeline) van de zenuwuitlopers beschadigd raakt. Myeline zorgt voor de informatieoverdracht. Als myeline als gevolg van de MS beschadigt, verloopt de informatieoverdracht niet meer soepel en kunnen gevoelsstoornissen ontstaan.
Bij gevoelsstoornissen merkt u dat het gevoel (de ‘tastzin’) in delen van uw huid verandert in een prikkelende, branderige of gevoelloze sensatie. Sommige mensen omschrijven dit als een ‘vreemd gevoel’ of als een ‘band’ om hun buik of knie. Anderen spreken van een soort elektrische schok langs hun rug, armen en soms benen wanneer ze hun nek naar voren buigen (het zogenoemde teken van Lhermitte). Meestal verlopen deze verschijnselen in pieken en dalen. Naarmate de MS voortschrijdt, kunnen de perioden met gevoelsstoornissen langer worden. Het is dan mogelijk dat lopen, schrijven of bijvoorbeeld knopen dicht maken niet meer gaat zoals u wilt.
Op onze website Toekomst met MS vindt u informatie over hulpmiddelen bij gevoelsstoornissen. Lees meer
 
 
Template  
 
Recept: Souvlaki met Griekse salade
Deze maand een heerlijk zomers gerecht om in de stemming te komen. De lente is begonnen en veel mensen maken plannen voor de zomervakantie. Misschien brengt dit lekkere recept u op een idee! Lees meer
 
 
 
 
 
Biogen ©Biogen Netherlands B.V. | Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact