Juni 2015
Stuur door
MS blog van Tessa: 'Te goed' voor de thuiszorg?!
MS symptomen
Wat betekent uw MS voor uw partner?
MS klachten - een overzicht
Recept: salade met avocado en krokante parmaham

Image
‘Te goed’ voor  thuiszorg?
Sinds dit jaar zijn er grootse veranderingen in de zorg. Maar liefst 1,5 miljard euro wil het kabinet bezuinigen. Onder andere de thuiszorg is sindsdien niet meer de verantwoordelijkheid van het Rijk maar van de gemeente. Het is de bedoeling dat mensen langer thuis wonen en meer zelf doen. Tegelijk wordt het budget voor de huishoudelijke hulp met veertig procent teruggeschroefd. ’n Wonderlijke combinatie van maatregelen wat mij betreft. Tegenstrijdig zelfs, zeg ik met mijn leken-ogen. Langer thuis blijven maar minder budget voor huishoudelijke hulp. Op goeie dagen kan ik veel zelf. Op minder goeie dagen niet. Zou de thuiszorg dat begrijpen?
Lees verder Lees verder

Symptomen van MS
Bij MS is er sprake van een verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel. Dit kan uiteenlopende klachten en symptomen in het lichaam veroorzaken. De ernst en verschillende soorten klachten kunnen zeer uiteenlopen. De plaats in het centrale zenuwstelsel waar de Multiple Sclerose ontstekingen zich voordoen en waar de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS- klachten die u heeft. Ontstekingen als gevolg van Multiple Sclerose kunnen zich ook voordoen zonder dat er MS-klachten optreden. De huidige MS-behandelingen zijn er op gericht om de ontsteking in het centrale zenuwstelsel tegen te gaan en daarmee beschadiging, verlies van zenuwuitlopers en uiteindelijk littekenvorming te voorkomen. Meer weten?
Lees verder Lees verder

Wat betekent uw MS voor uw partner?
De diagnose multiple sclerose brengt nieuwe onzekerheden voor de toekomst. Dat geldt voor u, maar ook zeker voor uw partner. Onzekerheden kunnen gepaard gaan met gevoelens van schrik, angst, woede en verdriet. Uw partner heeft ook tijd nodig om de diagnose te accepteren en weer plezier in het leven te krijgen.
Na de diagnose kan uw partner een gevoel van machteloosheid voelen. Hij of zij moet toezien hoe u lijdt. U kunt zich voorstellen dat die machteloosheid een uitweg zoekt in boosheid, verdriet of angst. Uw partner kan die gevoelens maar op twee mensen richten: op u of op zichzelf.
Ook voor uw omgeving is acceptatie van uw diagnose een pijnlijk proces. Het kan betekenen dat uw partner u probeert te ontzien en bijvoorbeeld gevoelige onderwerpen (seks, sport, carrière) ontwijkt. U kunt hierdoor het gevoel krijgen dat uw partner u niet serieus neemt. Dat kan ertoe leiden dat u uit elkaar groeit. Het is belangrijk om aandacht voor elkaars vraagstukken en emoties te hebben.
Op onze website vindt u tips die u en uw partner kunnen helpen.
Lees verder Lees verder

Multiple Sclerose klachten - een overzicht
Bij MS is er sprake van een verminderde informatieoverdracht in het centrale zenuwstelsel. Dit kan uiteenlopende klachten en symptomen in het lichaam veroorzaken. De ernst en verschillende soorten klachten kunnen zeer uiteenlopen. De plaats in het centrale zenuwstelsel waar de Multiple Sclerose ontstekingen zich voordoen en waar de myeline is afgebroken, is bepalend voor de MS- klachten die u heeft. Ontstekingen als gevolg van Multiple Sclerose kunnen zich ook voordoen zonder dat er MS-klachten optreden. De huidige MS-behandelingen zijn er op gericht om de ontsteking in het centrale zenuwstelsel tegen te gaan en daarmee beschadiging, verlies van zenuwuitlopers en uiteindelijk littekenvorming te voorkomen.
Lees verder Lees verder

Image
Recept: Salade met avocado en krokante parmaham
Vandaag schijnt de zon volop. Wat is er dan fijner dan zo'n lekker gerecht maken uit het kookboek van Astrid Slettenaar. Dit recept is uit de groep "Lichte en verkoelende recepten bij warmte-intolerantie". Het is makkelijk te maken en heel lekker, eet smakelijk!
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV.
Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden.
 
MSP-NED-0053
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen