Augustus 2015
Stuur door
MS-blog van Tessa: 10 jaar MS
Het stellen van de diagnose Multiple Sclerose
Omgaan met emoties
Stijfheid en spasticiteit bij Multiple Sclerose
Recept: banaan-perzik smoothie

 Deze maand ‘vier’ ik mijn jubileum. Tien jaar geleden kreeg ik de diagnose MS.
Maar is dat reden voor ‘n feestje? Daarover verschillen de meningen; ik meen oprecht van wel. Is het hebben van MS een feestje dan? Nou, dat zeg ik niet! In tien jaar tijd is mij een heleboel afgenomen. Energie en dromen heb ik ingeleverd. Of beter gezegd: ‘ingeruild’. Ik heb er andere kracht en fantasieën voor in de plaats gevonden. De stevige grond onder mijn voeten is verworden tot ’n verraderlijke modderpoel. Het is er glibberig en zompig. Je zakt er langzaam maar zeker, dieper in weg. En als je je evenwicht er in verliest, vind je het moeilijk terug, als je het al terug vindt. De grootste verandering is moeiteloos in één zin samen te vatten terwijl de betekenis en impact daarvan niet uit te leggen is: “Sinds mijn MS is niets meer vanzelfsprekend.” Toch ‘vier’ ik dit jubileum.
Lees verder Lees verder

Het stellen van de diagnose
Op het moment dat de arts de diagnose Multiple Sclerose stelt, betekent dat voor vrijwel iedereen een schok. Je gezondheid of die van iemand uit je omgeving staat ineens in een ander daglicht en er komen veel vragen waar niet direct een antwoord op lijkt te zijn. Elk mens reageert anders als zij MS blijken te hebben. Alle emoties zijn mogelijk: boosheid, verdriet, frustratie en angst. Sommige mensen negeren na de diagnose in eerste instantie de eerste verschijnselen van Multiple Sclerose. Anderen voelen juist opluchting omdat ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn na een periode van onzekerheid en twijfel.

Dat is niet zo vreemd. Multiple Sclerose kan een ingrijpende ziekte zijn die zich vaak openbaart tussen het  20e en 40e jaar; precies de periode van studeren, kinderen krijgen, werk en carrière. Om de diagnose Multiple Sclerose te overzien, te accepteren en een plaats te geven in het leven kost tijd.

Op de website Toekomst met MS staat meer informatie over MS en hoe de diagnose wordt gesteld.
Lees verder Lees verder

Omgaan met emoties
Multiple Sclerose kan de simpelste taken moeilijk maken. Aankleden, schrijven, praten of sporten: er zijn perioden dat dit door de MS-klachten niet meer lukt. Soms verdwijnt zo’n vaardigheid zelfs voorgoed. Het gevaar dreigt dan dat het gevoel van eigenwaarde daaronder lijdt.

Het lijkt dan ook verstandig om uw eigenwaarde te laten afhangen van andere, wellicht diepere zaken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de kern is waar: je bent méér dan een lichaam dat Multiple Sclerose heeft. De één is de onvervangbare moeder van haar kinderen, de ander een leuke oom, een gekoesterde zoon, weer een ander een hartsvriendin. Eigenlijk heb je voor al je dierbaren een waarde die weinig te maken heeft met uw zelfredzaamheid of Multiple Sclerose. Je partner is tenslotte niet van je gaan houden omdat je zo goed je veters kon strikken. Maar om je gevoel voor humor, je kijk op de wereld en... je zelfrespect. In dat laatste zit iets heel bijzonders: mensen die zichzelf waarderen om wie ze zijn in plaats van wat ze zijn, oogsten veel meer waardering van hun omgeving.

Accepteren dat je MS hebt, is ongetwijfeld het moeilijkste wat er is. Hoe ga je om met het acceptatieproces en de emoties die daarbij horen? Lees er meer over op de website Toekomst met MS.
Lees verder Lees verder

 Stijfheid en spasticiteit bij MS
Bij MS kan spierstijfheid of spasticiteit optreden. U krijgt dan te maken met onwillekeurige samentrekkingen van de spieren. Spieren ontspannen zich bijvoorbeeld niet na het aanspannen omdat bepaalde commando’s vanuit de hersenen verdwijnen. Hierdoor kunt u krampen krijgen. Ook kunnen onverwachte bewegingen voorkomen als een spier een arm of been in een ‘onhandige’ stand trekt. Een bekend voorbeeld is het schokken van het been bij het bewegen of aanraken van de voetzool. Een volle blaas, obstipatie (verstopping) en doorligplekken kunnen deze verschijnselen genoeg versterken. Warmte en strak zittende kleding kunnen de klachten ook verergeren.
Op www.toekomstmetms.nl vindt u tips tegen stijfheid en spasticiteit.
Lees verder Lees verder

Image
Lekker zomers recept: banaan-perzik smoothie
In deze tijd zijn ze volop te krijgen: verse perziken! Dit lekkere en makkelijke recept is heerlijk én verkoelend.
Ingrediënten:
  • 2 bevroren bananen in stukken gesneden
  • vruchtvlees van 2 perziken
  • ½ kopje magere melk
 
Doe de melk in de blender. Voeg de helft van de banaan toe en mix, voeg vervolgens de andere helft toe en mix en doe daarna hetzelfde met het perzikenvruchtvlees. Vind je de smoothie niet dik genoeg, dan kun je nog 1 of 2 ijsblokjes toevoegen en mixen. Giet de smoothie in een glas en geniet ervan!

Kijk voor meer lichte en verkoelende recepten bij warmte-intolerantie op Toekomst met MS.
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen