September 2015
Stuur door
MS blog van Tessa 
Behandeling van een acute verslechtering
MS en alcohol
MS en blaas- en darmklachten
Recept: kanjerpizza

Image
 Wanneer yoga inzicht en confronterende tranen brengt
Al jaren stretch ik mijn stijve lijf met fantasierijke houdingen tijdens de rustgevende yogales. ‘n Fijne, vaste prik op de donderdagavond. Terwijl de stad zich hult in de drukke koopavond vind ik een uurtje rust. In de gymzaal van een basisschool liggen blauwe matjes in een grote cirkel rondom een brandende kaars. Straks geurt hier de wierook bij het vaste kopje thee aan het einde van de les.
Lees verder Lees verder

 Behandeling van acute verslechtering
Soms is het moeilijk om te onderscheiden of de optredende Multiple Sclerose klachten door een schub komen, door een infectie of gewoon een onderdeel zijn van dagelijkse of wekelijkse veranderingen in het patroon van Multiple Sclerose klachten. Op het moment dat er een schub optreedt is er sprake van een acute ontsteking door Multiple Sclerose op één of meer plaatsen in het centrale zenuwstelsel. Niet elke schub hoeft behandeld te worden. In het algemeen is het zinvol een behandeling te overwegen als de Multiple Sclerose klachten al enkele dagen bestaan zonder tekenen van herstel en er problemen in het dagelijkse functioneren zijn. Lees hier meer over wat een aanval, relaps of schub is en hoe dat kan worden behandeld.
Lees verder Lees verder

 MS en alcohol
Alcoholgebruik door mensen met Multiple Sclerose (MS) is geen aanrader. MS is een ziekte die te maken heeft met het immuunsysteem. Dat systeem bemoeilijkt door een afwijking de werking van het centrale zenuwstelsel. Immuumcellen vallen om nog onbekende reden het beschermlaagje (Myeline) rondom de zenuwuitlopers aan waardoor deze beschadigt. De signaaloverdracht vanuit de hersenen naar andere delen van het lichaam verloopt hierdoor niet meer soepel. Verlies van zintuigen als gevoel, zicht en gehoor is de gemene deler van MS-klachten.

Alcohol heeft effect op het centraal zenuwstelsel. Een teveel aan alcohol kan zorgen voor verlies van balans, ongecontroleerde bewegingen, gebrek aan coördinatie, gebrekkige spraak en een beperkt denk- en inschattingsvermogen.

Lees meer over de combinatie MS, alcohol en medicijngebruik op Toekomst met MS.
Lees verder Lees verder

 MS en blaas- en darmklachten
Plasproblemen bij mensen met Multiple Sclerose ontstaan doordat de blaas en/of de sluitspier van de plasbuis niet goed meer werkt. U kunt zich voorstellen wat er mis kan gaan als u minder controle heeft over uw blaas. De klachten kunnen per persoon verschillend zijn. De één heeft moeite om te beginnen met plassen, terwijl de ander niet volledig kan uitplassen zodat er resturine in de blaas achter blijft (retentieklachten). Ook kan het voorkomen dat het plassen direct op gang komt bij de eerste signalen van een voller wordende blaas.

Een verminderde controle over de ontlasting komt minder vaak voor bij mensen met MS. Als mensen met Multiple Sclerose minder lopen, hebben zij vaak wel klachten over verstopping (obstipatie). Het moeilijk ophouden van de ontlasting na de eerste aandrang komt weinig voor als Multiple Sclerose klacht.

Medicatie, hulpmiddelen of fysiotherapie kunnen uitkomst bieden bij blaasproblemen. Bij darmproblemen kan een dieet helpen. Meer informatie daarover vindt u op onze website.
Lees verder Lees verder

Image
 Recept: kanjerpizza
Een heerlijk recept uit het receptenboek van Astrid Slettenaar. Leuk om samen met kinderen te maken en daarna met z'n allen er van te smullen!
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen