Oktober 2015
Stuur door
MS blog van Tessa: Prendison, wel of niet?
Interview met revalidatie-arts van Blixembosch
Klachten veroorzaakt door MS
MS en zwangerschap
Recept: Vispakketjes

Prednison, wel of niet?
Het gaat al maanden niet zo goed. Energie en functies nemen af, tintelingen daarentegen  toe. En dat blijkt moeilijk toe te geven. Ik geef me over aan rust en klamp me vast aan de momenten dat het weer (even) beter gaat. Zo beland ik in een cirkel, waarin ik eindeloos heen en weer  slinger van moedeloos naar hoopvol. En dat laatste misschien wel tegen beter weten in.
Lees verder Lees verder

 "Er kan vaak meer dan mensen denken"
Voor mensen met MS is deelname aan het arbeidsproces niet vanzelfsprekend, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning is veel mogelijk. Revalidatiearts José Hofstede van revalidatiecentrum Blixembosch adviseert en begeleidt jaarlijks 100 tot 200 mensen met MS. “Wij richten ons eerst op de hulpvraag en kijken dan naar de mogelijkheden.”

Lees verder Lees verder

Klachten veroorzaakt door MS
Er zijn twee processen die Multiple Sclerose klachten veroorzaken. Klachten kunnen ontstaan als gevolg van de ontstekingen of als gevolg van myeline- en axonbeschadiging. Myeline is een vettige stof in het zenuwstelsel die het axon omhult. Het axon is de kern van de zenuwuitloper en speelt een belangrijke rol bij de informatieoverdracht in het zenuwstelsel.
Lees verder Lees verder

 MS en zwangerschap
Multiple Sclerose en zwangerschap hoeven elkaar absoluut niet uit te sluiten. MS heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de kans op een zwangerschap. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat u gemiddeld minder last heeft van Multiple Sclerose tijdens de zwangerschap. In die periode is de kans op schubs wat minder. Deze neemt in de eerste drie maanden na de bevalling weer toe. MS hoeft dus geen reden te zijn om een zwangerschap uit te sluiten. Ook borstvoeding is mogelijk met Multiple Sclerose. Gebruikt u medicatie? Overleg dan eerst met uw neuroloog wat de mogelijkheden zijn voor een zwangerschap. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Als u borstvoeding wilt geven terwijl u medicatie gebruikt, is het ook verstandig vooraf te overlegggen met uw neuroloog.
Meer over MS, zwangerschap en kinderen leest u op onze website Toekomst met MS.
Lees verder Lees verder

Image
Recept: vispakketjes
Een gezond en makkelijk recept voor vier personen. Het is een recept, dat ook heel goed samen met kinderen kan worden gemaakt. Kies een lekkere witvisfilet, bijvoorbeeld schelvis, kabeljauw of tilapia. Samen met verschillende groentes gaan de visfilets per stuk in een pakketje in de oven. Lekker met puree en een frisse salade. 
Eet smakelijk!
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen Netherlands BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen