November 2015
Stuur door
MS blog van Tessa: Opknappen, hoe doe je dat?
Behandeling van symptomen
Concentratie en geheugen
Tips voor elke dag
Recept: Kruidig gestoomde groenten in yoghurtsaus

Image
Opknappen, hoe doe je dat?
De kuur is inmiddels ruimschoots achter de kiezen. De Metaalsmaak is verdwenen, sinaasappels smaken weer. Mijn ‘gezonde’ rode (corticosteroïd)konen zijn verbleekt. En de vrachtwagen, die voorheen gevoelsmatig tijdens ’n kuur over me heen reed, leek nu slechts ’n minibusje.  Alleen die bolle toet, die heb ik nog, maar die heeft ‘n andere oorzaak dan de corticosteroïden. Kortom, ik had deze keer weinig last van de medicijnen. Maar helaas, vooralsnog, net zo weinig profijt…
Lees verder Lees verder

Behandeling van symptomen
Door ontstekingen of littekens in het centrale zenuwstelsel kunnen mensen met multiple sclerose verschillende klachten en symptomen hebben. Voorbeelden daarvan zijn pijn, slechter zien, verminderd gevoel of blaasklachten. Om bijvoorbeeld pijnklachten te verminderen, kan een arts pijnstillers voorschrijven. Dankzij de pijnstillers voelt u de pijn veel minder, maar zij nemen de oorzaak van de pijn niet weg. Dat noemen we symptoombehandeling.
Op onze website vindt u meer informatie over de behandeling van ms-symptomen.
Lees verder Lees verder

Concentratie en geheugen
Bij mensen met Multiple Sclerose zijn geheugen- en concentratiestoornissen bekende verschijnselen. Het beschermlaagje van de zenuwuitlopers (myeline) beschadigt bij mensen met MS waardoor de informatieoverdracht via de zenuwvezels kan verslechteren.
Als er iets mis is met ons denkvermogen, spreken we van storingen in de cognitieve functies. Als gevolg hiervan, gaat vaak het zogenoemde korte termijn geheugen achteruit. Dit kan een gevolg zijn van concentratieproblemen, bijvoorbeeld als u gespannen, vermoeid of teneergeslagen bent. Zodra uw interesse en betrokkenheid bij de dingen om u heen afnemen, neemt u ook minder uit die omgeving op. Daar hebben uw interesse en betrokkenheid weer onder te lijden en komt u in een vicieuze cirkel. Het is belangrijk dat u deze klachten herkent, zodat u zo snel mogelijk de cirkel kunt doorbreken.

Lees verder Lees verder

Tips voor elke dag
Als u de diagnose MS krijgt, kan uw leven ingrijpend veranderen. U heeft eerst tijd nodig om dit nieuws te verwerken. Dan moet u wennen aan uw leven met MS en alles wat daarbij komt kijken zoals medicijnen, onderzoeken en wellicht aanpassingen in uw woning of auto. Er komt heel wat op u af en vooral de eerste periode kan erg zwaar zijn. MS is onvoorspelbaar, maar vaak is nog veel mogelijk. Op onze website vindt u tips die u kunnen helpen om te gaan met MS in het dagelijks leven.
Lees verder Lees verder

Image
Kruidig gestoomde groenten met tartaarballetjes in yoghurtsaus
Deze maand een recept met veel groenten, dat is gezond én lekker. Dit gerecht is voor 4 personen en het is makkelijk te maken en snel klaar!
Dit recept komt uit het MS kookboek van Astrid Slettenaar.
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen