Februari 2016
Stuur door
MS blog van Tessa: Mag ik alsjeblieft 'gewoon' doen wat ik wil?!
Oproep deelname onderzoek Radboud Universiteit over ervaringen van mensen met MS
Oorzaken van MS-klachten
MS en seksualiteit
Evenwicht & coördinatie
Recept: tagliatelle met spinazie en kibbeling

Image
Mag ik alsjeblieft ‘gewoon’ doen wat ik wil?!
Misschien is het ‘de kat op het spek binden’. De goden verzoeken. Of overspeel ik mijn hand. Maar ik wil zo graag... Ik wil het zo graag kunnen, of ‘proberen’ op z’n minst. Kracht en conditie opbouwen, zweten, afzien. Sporten, ondanks mijn wankele energie. Bouwen op mijn onzekere benen. Vertrouwen op mijn ongezonde lijf. Laat mij nou toch ‘gewoon’ hardlopen!
Lees verder Lees verder

Image
Oproep deelname onderzoek naar ervaringen bij MS
Door de Radboud Universiteit wordt onderzoek gedaan naar ervaringen van mensen met MS. Voor dit onderzoek worden deelnemers gezocht, die éénmalig een internetvragenlijst willen invullen. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar de impact van MS op het leven van mensen met MS. Ook wordt onderzocht hoe het beste kan worden geïnformeerd over klachten waar mensen met MS mee te maken zouden kunnen krijgen.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten.

Om mee te doen kunt direct naar de vragenlijst gaan. Bij 'Lees meer' vindt u meer informatie over het onderzoek.
Lees meer Lees verder

Oorzaken van MS-klachten
In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Bij Multiple Sclerose bevinden zich hier vaak ontstekingen die een lichte zwelling in het zenuwweefsel veroorzaken. Dit bemoeilijkt vaak de informatieoverdracht (zogenoemde prikkelgeleiding) tussen de zenuwcellen in de hersenen. Ook ontstaat er schade aan de myeline, een vettige stof in het zenuwstelsel die het axon omhult. Dat is het moment waarop u Multiple Sclerose klachten krijgt. Zo’n ontstekingsperiode heeft verschillende namen: een ‘relaps’, een ‘exacerbatie’, een ‘terugval’ of een ‘schub’. In de regel komt de ontsteking na enkele weken tot rust.
Lees verder Lees verder

MS en seksualiteit
Seksualiteit is over het algemeen een gevoelig onderwerp. Veel mensen vinden het moeilijk erover te praten. Iedereen, maar vooral als je MS hebt, kan onzeker zijn en weinig zelfvertrouwen hebben. Dan kan het juist goed zijn het onderwerp bespreekbaar te maken. MS en seks hoeven elkaar niet uit te sluiten. Het kan wel lastiger zijn als de behoefte aan seks minder wordt door MS. Dat kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke klachten, onzekerheid, maar ook door een verandering in de relatie.
Lees verder Lees verder

Evenwicht & coördinatie
Lopen doen we zonder erbij na te denken. De grote hersenen bedenken eerst wat ongeveer de bedoeling is. De kleine hersenen controleren ons evenwicht en de samenwerking van spieren. Daar komen heel wat zenuwen uit de grote en de kleine hersenen bij kijken. Een verstoorde prikkelgeleiding in de hersenen – waarvan sprake is bij MS – kan voor u grote gevolgen hebben voor het voortbewegen en evenwichts- en coordinatiestoornissen veroorzaken.
Lees verder Lees verder

Recept: Tagliatelle met spinazie en kibbeling
Deze maand een lekker recept, dat makkelijk te maken is en snel klaar is. Kinderen zullen dit ook lekker vinden!
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen