Maart 2016
Stuur door
MS-blog van Tessa: Wanneer donkere wolken en zwarte gaten mijn hoofd overnemen
Hoe wordt de diagnose MS gesteld
Wandelen met MS
Stemmingsstoornissen
Recept: zoetzure tilapiareepjes met paprika

Image
Wanneer donkere wolken en zwarte gaten mijn hoofd overnemen
In alle rust leg ik ’s avonds met aandacht mijn spullen klaar. Kleding voor in de taxi. Warme kleren voor op de fiets: Been- en armstukken want morgen wordt het fris. ‘n Lege thermosfles staat erbij zodat ik die niet vergeet met warme thee te vullen. M’n navigatie laad ik op in het stopcontact naast deze stapel. Dan weet ik zeker dat ik deze, met gevulde batterij, daadwerkelijk meeneem. De paperassen voor de telefoongesprekken liggen uitgespreid op tafel met pen en ‘n notitieblok. Ruim op tijd zet ik mijn wekker zodat ik op morgen de afgesproken tijd telefonisch bereikbaar ben.
Opdat alles vlekkeloos zal verlopen is goeie nachtrust ‘n must. Ik neem ’n slaappilletje voor de zekerheid.
Lees verder Lees verder

Hoe wordt de diagnose MS gesteld
Er is nog geen test waarmee direct te zien is of iemand Multiple Sclerose heeft of welke soort. Door allerlei ogenschijnlijk vage klachten is het stellen van de diagnose meestal een lange weg van verschillende medische onderzoeken. De ziektegeschiedenis, de symptomen en klachten spelen daarbij een belangrijke rol.

Op onze website vindt u een schematische weergave van het stellen van de diagnose en informatie over verschillende onderzoeken.
Lees verder Lees verder

Wandelen met MS
Als je denkt aan MS en de vermoeidheid en lichamelijke beperkingen die daarbij kunnen komen kijken, denk je niet zo snel aan sporten. Lange tijd werd sport afgeraden bij mensen met MS, maar sporten kan juist erg goed zijn! Door regelmatige training wordt het lichaam sterker en kan chronische vermoeidheid afnemen. Niet alle sporten zijn even geschikt voor MS patiënten. Wandelen is in ieder geval geschikt voor mensen met MS. Uiteraard zijn er naast deze sporten nog veel meer sportmogelijkheden als je MS hebt.
Lees verder Lees verder

Stemmingsstoornissen bij MS
Mensen met MS kunnen te maken krijgen met depressiviteit. Dat uit zich in een abnormale depressieve stemming die gepaard gaat met het verlies van plezier in vrijwel alle activiteiten. Is dit gevoel er bijna de hele dag gedurende minimaal twee weken? Dan is er sprake van een depressie.

Omdat MS kleine beschadigingen kan geven in de hersenen, kan een depressie daar een gevolg van zijn. Vaker hebben de klachten te maken met het leren omgaan met MS. Ook mensen met een ogenschijnlijke opgewekte stemming kunnen depressieve gevoelens hebben.

Op onze website vindt u informatie over (de behandeling van) depressieve gevoelens en het omgaan met emoties.
Lees verder Lees verder

Image
Zoetzure tilapiareepjes met paprika
Dit lekkere recept uit het MS-kookboek van Astrid Slettenaar is heel geschikt voor mensen met gevoelsstoornissen. Andere mensen zullen hier ook van genieten: het is een lekker licht gerecht en het is heel makkelijk te maken. Eet smakelijk!
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen