April 2016
Stuur door
MS blog van Tessa: Mildheid, zelfcompassie en toevalligheden
Wat is MS?
MS en emoties
Krachtvermindering bij MS
Recept: spaghetti met snelle bolognesesaus

 “Mildheid,  zelfcompassie en toevalligheden”
‘Mildheid’ en ‘zelfcompassie’ zijn mooie maar voor mij, tot nu, vage, zweverige termen. Tot nu! Het kwartje lijkt gevallen. Het tij gekeerd. De wissels om. Het eerste schaap is over de dam en uit mijn hoofd kringelt witte rook. Of zoiets… Wat is er gebeurd?
Lees verder Lees verder

 Wat is MS
Multiple Sclerose is een auto-immuunziekte. Kenmerk van auto-immuunziekten is dat het immuunsysteem (het afweersysteem van het lichaam tegen virussen, bacteriën en infecties) eigenlijk iets te goed werkt. Door Multiple Sclerose raakt het centraal zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg, beschadigd en het beschermlaagje van zenuwuitlopers (myeline) wordt aangetast. Hierdoor kunnen verlammingsverschijnselen ontstaan.
Lees verder Lees verder

 MS en emoties
Multiple Sclerose kan de simpelste taken moeilijk maken. Aankleden, schrijven, praten of sporten: er zijn perioden dat dit door de MS-klachten niet meer lukt. Soms verdwijnt zo’n vaardigheid zelfs voorgoed. Het gevaar dreigt dan dat het gevoel van eigenwaarde daaronder lijdt.
Het lijkt dan ook verstandig om uw eigenwaarde te laten afhangen van andere, wellicht diepere zaken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar de kern is waar: je bent méér dan een lichaam dat Multiple Sclerose heeft. De één is de onvervangbare moeder van haar kinderen, de ander een leuke oom, een gekoesterde zoon, weer een ander een hartsvriendin. Eigenlijk heb je voor al je dierbaren een waarde die weinig te maken heeft met uw zelfredzaamheid of Multiple Sclerose. Je partner is tenslotte niet van je gaan houden omdat je zo goed je veters kon strikken. Maar om je gevoel voor humor, je kijk op de wereld en... je zelfrespect. In dat laatste zit iets heel bijzonders: mensen die zichzelf waarderen om wie ze zijn in plaats van wat ze zijn, oogsten veel meer waardering van hun omgeving.
Accepteren dat je MS hebt, is ongetwijfeld het moeilijkste wat er is. Hoe ga je om met het acceptatieproces en de emoties die daarbij horen?
Lees verder Lees verder

Krachtvermindering bij MS
Bij mensen met Multiple Sclerose  zijn de zenuwen minder goed in staat de spier aan het werk te zetten. De spieren krijgen dus niet alle opdrachten die de hersenen versturen.  Met andere woorden: u ervaart krachtverlies. Spieren hebben de nare eigenschap om te verslappen als u ze te weinig gebruikt. Doordat de spieren door de MS minder opdrachten krijgen, ‘denken’ zij dat ze niet meer nodig zijn. Extra verslapping van de spieren is dan het resultaat.
Krachtvermindering kunt u ervaren op verschillende manieren. Afgenomen vingervlugheid, verlammingen, moeite met lopen en staan zijn voorbeelden van krachtvermindering bij mensen met Multiple Sclerose. Soms treedt er herstel op, maar het is ook mogelijk dat uw krachten langzaam verminderen en niet meer terugkomen.
Lees verder Lees verder

Image
 Spaghetti net snelle bolognesesaus
Dit is een makkelijk recept met een heerlijke saus, die lekker snel klaar is. Het recept is voor vier personen. Bij deze spaghetti past een groene salade met een balsamicodressing. Eet smakelijk!
Lees verder Lees verder

De nieuwsbrief Toekomst met MS is een initiatief van Biogen International BV. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om u af te melden. Heeft u deze nieuwsbrief niet op het juiste e-mailadres ontvangen? Pas uw profielgegevens aan.
© Biogen Netherlands B.V.
Privacyverklaring | Gebruiksvoorwaarden | Contact
Biogen